DOKUMENT

Om du säljer din fastighet behöver du och den nya ägaren skriva på ett överlåtelse avseende fiberanslutningen. En kopia på avtalet skickas till Sätila Fiber. 
Klicka på länken "ÖVERLÅTELSEAVTAL"

När Sätila Fiber har fått överlåtelsen och registrerat ny ägare till fastigheten, skickar vi ett tjänsteavtal via vårt system hos "Fiberekonomi" till den nya ägaren. Valet av tjänst och signering görs digitalt i Fiberekonomi. Läs mer om tjänsterna under fliken INFORMATION.

I Fiberekonomi kan ni även välja hur ni vill ha fakturorna skickade till erSå här gör du för att byta faktureringsmetod "BYT BETALFORM"

Om du vill bli medlem i fiberföreningen och ansluta din fastighet, ska du först fylla i formuläret under fliken INFORMATION

Här kan du läsa Sätila Fibers "STADGAR".

Här kan du läsa föreningens resa från 2013 till och med 2021. "HISTORIK"

Här hittar du protokoll från respektive årsstämma:
Årsmöte 2024
Årsmöte 2023
Årsmöte 2022
Årsmöte 2021
Årsmöte 2020
Årsmöte 2019
Årsmöte 2018
Årsmöte 2017
Extrastämma 2017
Årsmöte 2016
Årsmöte 2015
Årsmöte 2014

Nedan hittar du årsredovisningar från respektive år:
Årsredovisning 2023
Årsredovisning 2022
Årsredovisning 2021
Årsredovisning 2020
Årsredovisning 2019
Årsredovisning 2018
Årsredovisning 2017
Årsredovisning 2016
Årsredovisning 2015
Årsredovisning 2014

 


BILD GALLERI

Datasäkerhet

I osäkra tider är risken större för cyberattacker och dylikt. Detta gäller inte bara stora företag och institutioner utan även privatpersoner. Därför har styrelsen satt ihop lite råd och anvisningar i ämnet.

Detta är lite om vad man kan tänka på gällande datasäkerhet.

  • Välj bra lösenord
  • Håll alltid datorn/telefonen uppdaterad med senaste uppdateringarna
  • Ha på brandvägg på datorn
  • Klicka inte på mail attachments om du inte vet vem som har skickat dem
  • Ladda bara ner program från ”known sources”
  • Databackup
Välj bra lösenord

Ett vanligt sätt för hackers att ta sig in i någons dator är att försöka gissa lösenordet. De kan då skapa ett program som provar alla lösenord som finns (aaa, aab, aac, osv). Denna metod kallas för en brute force-attack. Detta kan fungera på väldigt korta lösenord, men det tar för lång tid att prova alla kombinationer av längre lösenord. Därför brukar de istället göra något som kallas för en ordboksattack. Detta går ut på att de provar olika kombinationer av kända ord (som de har i en fil som kallas ordbok). Därför är tex ’sommar2022’, osv inte ett bra lösenord.

Ett bra lösenord ska vara:

  • Långt (8 tecken minst)
  • Ha specialtecken
  • Inte innehålla kända ord
  • Inte använt på något annat konto
Håll alltid datorn/telefonen uppdaterad med senaste uppdateringarna

Det är viktigt att man håller datorn/telefonen uppdaterad. Detta för att programvaran då inte innehåller några numera kända säkerhetshål.

I Windows gör man det genom att söka efter ’Windows Update’ i startmenyn och letar sig  därifrån.

Ha brandväggen på datorn igång

En brandvägg är något (antingen ett program eller en hårdvarubox) som blockerar viss in- och utgående trafik från datorn baserat på hur den är konfigurerad. Detta tex för att inte vem som helst ska kunna ansluta till någon annans dator.

I Windows finns det en inbyggd brandvägg som man bör ha igång.

Den nås genom att söka efter ’Firewall’ i startmenyn.

Öppna bara mail du vet var de kommer ifrån

Spam eller mail man inte vet var de kommer ifrån ska man inte öppna alls. Detta för att i mail kan man skicka med filer (bilder, word-dokument, program, etc). Detta använder hackers för att dels försöka få en att köra något program som gör något skadligt med datorn eller att se om din mailadress är aktiv. Det sistnämnda görs genom att tex skicka med en länk till en bild. Bilden följer då inte med i mailet utan måste laddas ner från hackerns server. Den kan då se att du laddade ner bilden och att din mailadress därför är aktiv. Därefter kan han sätta igång och skicka extra mycket spam nu när den vet att någon använder adressen.

Alltså:

  • Öppna aldrig ett mail du inte vet var det kommer ifrån
  • Öppna aldrig bifogade filer om du inte vet vad det är
Ladda bara ner program från ”known sources”

När man gör ”viktigare saker” på internet som tex laddar ner program, köper saker, gör bankärenden  eller liknande är det extra viktigt att man vet vem man kommunicerar med. Detta gör man genom att hålla utkik efter hänglåset som finns till vänster i adressfältet. Om hänglåset visas betyder det att all kommunikation mellan webbserver och dig är krypterad och att webservern har ett certifikat som säger att tex ”satilafiber.se” är ”satilafiber.se”. Detta certifikat är utställt av en så kalla certificate authority (CA) som är ett företag som utfärdar sådana certifikat. Denna CA litar din dator på (om ca-certifikatet är installerat på datorn). Allt detta sker automatiskt, så bara håll koll på att hänglåset visas när du gör något extra viktigt.

Det är även viktigt att tänka på att inte ladda ner vilka program som helst. Man bör veta vad det är man installerar och tänka på att ett skadligt installerat program kan göra precis samma sak som alla andra program i datorn, dvs nästan allt.

Man bör heller inte ladda ner program från fildelningssiter om man inte verkligen vet vad det är.

Databackup

Generellt ska man alltid ha sina viktiga filer (dokument, bilder, filmer, etc) på mer än ett ställe. En hårddisk går sönder förr eller senare, den kan bli stulen, brinna upp eller vad som helst. Därför är det bra något bra system för att backup:a sina filer. Det kan vara från det enklaste, som att bara kopiera filerna till något automatiserat. 

Andreas Karlsson
Styrelsen/ Sätila Fiber

© Copyright Sätila Fiber